Van Breda naar Klaipeda 2011.

De onderafdeling van de SOG’s SOB’s Harley Davidson Owners Shuffle Engine Cycles Travelling Kwartet Club bestaat nu 4 jaar.
Vanaf 2008 hebben de plofbrommers bij een jaarlijks uitstapje hun berijders respectievelijk naar Denemarken, Schotland, Ierland en nu dan naar Litouwen gebracht. (Zie de foto’s op deze site.)

Een harde kern met wisselende aanvulling levert tot nu toe een jaarlijkse deelname op van 4 of 5 personen.
Dit jaar was wel zeer bijzonder, met 4 vrije geesten.
Zoals gebruikelijk de tassen vol met onderdelen en gereedschap. Bij aanwezigheid van nog enige resterende vrije ruimte werd naast het regenpak zelfs nog een reserve onderbroek bijgepropt.
De samenstelling van het viertal bestond uit Piet Kierewiet, Harrie Indewarrie, Plofbrom Bofferd als harde kern met als nieuwe aanvulling dit jaar Knor Tuhhoo.
Vanuit zijn luxe residentie in Galder vertrok de bewuste ochtend PlofbromBofferd, om Harrie Indewarrie in de aanleunende Goudkust in Breda op te halen, die vervolgens gezamenlijk Piet Kierewiet uit zijn Princenhaagse villa haalden, waarna het drietal vertrok om Knor Tuhhoo uit zijn dierentuin in Raamsdonkveer te lokken.

 

Op  1 juni startte de hier bedoelde trip. Standaard eindigt  iedere eerste reisdag van een trip richting het Oosten in Schaefers Hotel te Cloppenburg.
De euforie van het weg zijn, een goed verlopen eerste dag staat er iedere keer weer borg voor, dat we de volgende ochtend met een serieus geslagen gat in het vakantiebudget vertrekken.
Een bibberend ontbijt met sterke koffie en een vet ei met spek brengt ons weer overeind. Het bonken in ons hoofd wordt geweten aan enige onregelmatigheid in het motorblok. Het zijn tenslotte shovels! 
Na Cloppenburg grotendeels binnendoor richting Polen, waar we het drukke westen pas echt achter ons konden laten. Enige bezienswaardigheden, o.a. in Berlijn, om ook de behoefte aan cultuur te bevredigen, welke we hier verder niet in detail zullen beschrijven. Enig sleutelwerk, wat geen naam mag hebben, een goede keuken, goede slaapplaatsen, alles voor een drol, goed tot prachtig weer en een bijzonder fraaie landelijke omgeving met aller vriendelijkste en behulpzame mensen.
Al wordt mij regelmatig verweten veel woorden nodig te hebben om een en ander weer te geven, vind ik toch, dat ik hier mag stellen, in de voorgaande volzin een knap staaltje kortbondigheid te hebben geleverd.
Aldus rolden wij enkele dagen na ons vertrek uit Nederland zeer relaxed Litouwen binnen.      
 
Het reisdoel, Litouwen, was natuurlijk ook wel apart. Ver weg voor die oude brommertjes, veel waarschuwingen van veel bange geesten en een voormalig Sovjet land, waar volgens nog meer en nog bangere geesten alleen de maffia op Harley rondrijdt.
‘Je bent ze al kwijt als je even gaat pissen’ was een veel gehoorde kreet. Alsof de maffia op iedere straathoek op de loer zou liggen om een paar rammelende oude brommers te jatten, waarvoor  vervolgens in heel Litouwen geen onderdelen te krijgen zijn. 

We hebben er hartelijk om gelachen, zowel hier als nog veel meer daar. Wat wij aan maffia, of vermeende maffia, gezien hebben beweegt zich voort in 4 deurs Porsches, Lamborghini’s, Ferrari’s, Masserati’s en nog meer van dat show speelgoed.
Wel hebben we voldoende bewonderende blikken en andere vormen van aandacht mogen ontvangen van de vele vrij rondlopende en van voldoende zichtbare rondingen voorziene schepselen, die hier ‘vrouw’ worden genoemd.
 
De  verhouding onderling was fantastisch. Vlotte verdeling van de taken, spontane aanvulling waar gevraagd. Goede discussies waar nodig, veel plezier, gezonde humor en een gezonde honger en dorst, die probleemloos werd gelaafd.
Ook hebben we gedurende de drieduizend kilometer die we gereden hebben (!), een aantal levenslessen ontvangen, waar we levenslang plezier van kunnen hebben.

Daar dit jaar alle deelnemers zelfstandige ondernemers waren, kon het voorkomen, dat er bij tijd en wijle een zakelijk telefoongesprek werd gevoerd.
Tijdens een gesprek dat onze PlofBromBofferd in de ochtend voerde  met waarschijnlijk een medewerker van de calculatie afdeling, kregen wij inzage in een tot dan goed bewaard bedrijfsgeheim.
‘Juist. Alleen moet je voortaan gewoon de calculatie uitvoeren en dan maal drie’.
Op dat moment wordt duidelijk hoe e.e.a. gefinancierd wordt. Altijd goed voor de toekomst.
Confrontatie met deze auditieve waarneming leverde de reactie op;
‘Jullie verstaan ook alles verkeerd. Er werd gezegd; bij miscalculatie gaat alles naar de maalderie’, waarna wij toch weer in verwarring achter bleven.
De oplossing hiervoor werd aangedragen door HarrieIndewarrie;
‘Laat oe eige nie van de kook brenge jonge! Het is nog vroeg en da betekent; “begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach. Want wie de dag begint met een lach, die lacht de hele dag”’.    
Na deze wijze les, die wij ergens onderweg mochten ontvangen, hebben wij ‘s avonds onze dansles voortgezet in een soort erotisch centrum,  waar een biertje slechts E 10,= kostte.
Een allercharmantste jonge dame wist ons er van te overtuigen dat we een kans op een zodanig prachtige dans en strip show voor zo weinig geld niet voorbij mochten laten gaan.
Het verstand zat natuurlijk alweer tussen onze ballen, toen we volmondig verklaarden dat we het hier wel mee eens moesten zijn.
Toen we binnen kwamen, draaiden ze al ras Andre Hazes. Gaarne zou ik jullie deelgenoot maken van het verdere verloop van deze avond, doch helaas zijn de resterende ervaringen ter plekke mij alreeds ontschoten. Das nou jammer!  

Wel hebben we naar aanleiding van deze avond de ochtend daaropvolgend een serieuze discussie gehad omtrent de definitie van het begrip ‘gat’.
Je zult begrijpen dat dit onderwerp is blijven hangen, terwijl een ander onderdeel nog stond, hetgeen diverse pogingen opleverde om tot een confrontatie te komen.
Het gat vroeg om vulling.
Uiteindelijk zijn we gezamenlijk tot de volgende conclusie gekomen; ‘Een gat is een groter of kleiner NIETS met een randje’.
Dit maakt het gat alleen maar nog minder interessant, waarmee de avond definitief in het archief kon verdwijnen.
Een onverlaat had inmiddels de brutaliteit gehad om het woord kut te laten vallen tijdens onze discussie omtrent het gat.
Dit was echter niet meer aan de orde en bovendien was dat woord  al bezet door diverse acties van onze nieuwe shuffle- tour deelnemer; Knor Tuhhoo.

 

Deze knaap was zo vaak iets kwijt, vergeten of viel gewoon om, omdat hij soms simpelweg vergat het ene been voor het andere te zetten. Hij heeft zelfs een poging gedaan te gaan rijden terwijl hij nog niet eens op de brommer zat! Hij presteerde het ook te willen gaan wandelen terwijl hij nog op de brommer zat.   
Je zult begrijpen dat het woord KUT als afkorting dus alleen voor hem gebruikt mag worden voortaan met de volgende betekenis; ‘Kijk Uit Tuhhoo !’.

Toen Tuhhoo met deze vinding werd geconfronteerd was de reactie; ‘Vraag eens of mij dat wat interesseert’, waarna wij uiteraard aan Tuhhoo vroegen of hem dat wat interesseerde.
We hadden het kunnen weten; ‘Dit kan mij helemaal niet erotiseren’.

Zo hebben wij al hobbelend Vilnius bezocht en in de Heilige Maria geslapen en we hebben de kruisberg bezocht, hetgeen zeer indrukwekkend was…honderdduizenden, misschien wel miljoenen kruizen. 
Ook het dorpje met 41 inwoners, die in 1941 door de Nazi’s allen zijn vermoord, waarna per persoon een gebeeldhouwde boomstam als monument is achtergebleven voor de nabestaanden is een niet te missen plek als je in Litouwen bent.
Litouwen, 1,5 keer Nederland, 3,4 miljoen inwoners, hetgeen een beeld geeft van de prachtige leegte en rust, die daar overheerst. De glooiende landschappen, afgewisseld met kleine woongemeenschappen, de vele tinten groen en de rustig grazende koeien, paarden en schapen, de stralende vergezichten zijn een n iet te missen ervaring.

We zijn zelfs nog even op de Rally geweest, waar een van ons, Piet Kierewiet een prachtig stalen kunstwerk heeft gekocht, gewoon vooruit betaald en door een van de aldaar aanwezige standhouders laten meenemen naar Nederland. Telefonisch contact hedenmiddag heeft uitgewezen dat het goed in Nederland is aangekomen. Je kunt dus gewoon nog mensen vertrouwen, hetgeen hartverwarmend is.

Terug met de boot via Kiel hebben we de laatste mededelingen samengesteld;
Waarom heeft een olifant zulke grote platte voetzolen?
…..  om uit de bomen te kunnen springen!

Waarom mag je tussen 4 en 6 uur ’s middags niet in het bos komen?
……dan springen de olifanten uit de bomen!

Waarom hebben krokodillen zulke platte bekken?
…….die zijn tussen 4 en n6 uur in het bos geweest!

En last but not least;

Waaraan kun je zien dat een rolmops thuis is?
…….dan staat zijn rode fietsje voor de deur!

Graag tot de volgende reis, tot volgend jaar.

 

Piet Kierewiet.